Minister Kuipers betuigt spijt voor foto met Taliban-vertegenwoordiger: ‘Ik wist niet wie het was’

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, D66) heeft zich verontschuldigd voor het op de foto gaan met een vertegenwoordiger van de Taliban begin deze maand. In een verklaring op X zaterdag schrijft hij: „Ik wist op dat moment niet wie deze persoon was. Dit was een fout, had absoluut niet mogen gebeuren en betreur ik.”

De ontmoeting vond plaats op het World Local Production Forum in Den Haag, een bijeenkomst van lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar gepraat werd over toegang tot medicijnen. Kuipers staat op de foto naast Abdul Bari Omar, een hoge functionaris van de Taliban-regering. Omar deelde de foto vorige week zelf op X en schreef erbij dat hij over „een aantal onderwerpen” met Kuipers heeft gesproken.

„Ik kan me voorstellen dat dit voor velen kwetsend is”, schrijft Kuipers. „Vanzelfsprekend wil ik mij op geen enkele manier associëren met dit vreselijke regime: ik sta voor mensenrechten en in het bijzonder vrouwenrechten.” Hoe het komt dat Omar op de conferentie in Den Haag was, wordt onderzocht. Tegen De Telegraaf laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Omar geen visum had mogen krijgen.

Speech in Keulen

Omar is nog steeds in Europa, schrijft hij zaterdag op X. “Tijdens deze reis hadden we ontmoetingen met Afghaanse broeders in Nederland, België, Slowakije en Duitsland en een aantal Afghaanse ambassadeurs en diplomaten.”

De Taliban-vertegenwoordiger gaf ook een speech in een moskee in Keulen, melden Duitse media. Volgens een Taliban-woordvoerder moedigde Omar toeschouwers aan om naar Afghanistan te komen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt daar in een verklaring op X afstand van: „De reis was ons niet aangekondigd. Wij erkennen de Taliban niet. Zolang de Taliban in Afghanistan de mensenrechten met voeten treden, vooral de rechten van vrouwen en meisjes, zal er geen sprake zijn van normalisatie met het Taliban-regime.”